Narenciye Cenneti Fethiye ve çevresinde hemen hemen her bahçede yetişen, sokaklarda, caddelerde de bol miktarda olan turunç ağacı, yanından geçerken bile mis kokusuyla kendine hayran bırakır. Çok bilinmeyen bir meyve olan turunç, çoğu zaman portakalla karıştırılır. Küçüklüğümde sadece reçeli yapılsın diye var olduğunu zannettiğim turuncun kullanım alanları ve faydaları saymakla bitmez.
Turunç yemeklerde, özellikle de balıkta limon yerine ekşi olarak kullanılır. Ancak tadı limona göre daha acıdır. Ama en güzel de yeşil zeytine yakışır. Özellikle yeşil zeytine hazırlanan portakal, turunç, pulbiber, kekik, zeytinyağ karışımı zeytini daha da enfes kılar.
Şimdi gelelim küçüklüğümüzden beri yemekten zevk aldığımız, resmen sanat eseri olan turunç reçelimize. Sanat eseri diyerek abarttığımı düşünmeyin, gerçekten zahmetli ve el emeği bir reçeldir.
Bir yerde turunç reçelini turuncun kabuklarının küçük şeritler halinde doğranmış şekliyle görmüştüm ama o turunç reçeli olamaz bence. Turunç reçeli kendine has tarzıyla bambaşka görünüme ve lezzete sahiptir.
Öncelikle turunçlar ağaçlardan tek tek ellerle toplanır. Neden elle tek tek diyorum? Çünkü bazı yerlerde ağaç silkme gibi huylar var. Neyse... Topladığımız turunçlar güzelce yıkandıktan sonra, rendenin ince tarafıyla hafif rendelenir ama çok derin olmamak şartıyla. Reçele aromasını veren kabuğundaki hafif acılıktır. Rendelenen turunçlar düz şerit şeklinde soyularak meyvesinden ayrılır. Kabukların içlerindeki beyaz kısım derince alınır. Eğer beyaz kısım güzelce temizlenmezse turunç reçelimiz çok yumuşak olur. Oysa ki turunç reçeli sert olmalı, taş gibi olsun ki şekiller bozulmasın ve açılmasınlar. İçleri temizlenen şerit kabuklar rulo yapılarak dikiş iğnesi yardımıyla uzunca ipe dizilir. İpe dizerken sıkıştırarak dizelim ki, yine şekillerimiz bozulmasın. Bütün turunçlar ipe dizildikten sonra ip iki ucundan kolye gibi bağlanır.
Geniş bir tencereye turunçlar ıslatılır. Biz turunçları 2-3 gün sürekli suyunu değiştirerek bekletiyoruz. Turunçların suyunun rengi şeffaflaşınca reçel yapmaya hazırız. Turunçları öncelikle güzelce kaynattıktan sonra buz gibi suya atıp şokluyoruz. Turunçlar hem rengini koruyor, hem de daha fazla yumuşamıyor. Ayrı bir tencere de kaynayan su ve pancar şekeri içerisine turunçları atıyoruz. Reçelimizin şurubu kıvama gelince limon suyu ilave edip ocaktan alıyoruz. Sıcakken turunçları ipten çıkarıp kavanozlara dolduruyoruz. Özenle yapılan turunç reçelimizi denemenizi tavsiye ediyoruz. Kendinizi sabah kahvaltınızda narenciye bahçesinde hissedeceksiniz.
© 2024 - Fethiye Köy Ürünleri | Tüm Hakları Saklıdır.